Casele traditionale din sat sunt din piatra de calcar de la carierele din jur. Grajdul si sura fiecarei gospodarii sunt mari, impunatoare si solide ca dovada a respectului pe care il aratau fata de aninalele cu care lucrau campul si cu ajutorul carora traiau localnicii. Majoritatea gospodariilor au garduri solide din blocuri de piatra masiva iar portile din lemn sunt flancate de piloni grosi de piatra care confera un sentiment de siguranta si soliditate.

Piatra a rămas un semn al nobleţii şi al tradiţiei fiind un element definitoriu al zonei in care se afla satul Darja. Chiar daca de-a lungul timpului, multi localnici au recurs la solutii variate de renovare si “modernizare” acoperind peretii din piatra cu tencuiala sau materiale de izolare, localitatea pastreaza inca pregnant specificul si traditia pietrei.

Deoarece zidurile groase din blocuri de rezista fara probleme probei tipului, majoritatea gospodariilor din sat au case si garduri foarte vechi care dau in prezent satului un aer traditional elegant, inspirand soliditate si trainicie.
Culoarea, forma neregulată, senzaţia de masivitate, imbinările spectaculoase de la colţurile clădirii formează un tabolu atractiv şi care dă un soi de siguranţă privitorului. O casă cu ziduri de piatră poate, e adevărat, avea aspectul unei fortăreţe inexpugnabile, dar dacă celelalte elemente de compoziţie architecturală (acoperişul, ferestrele, uşile) sunt bine echilibrate, ea poate căpăta şi o binevenită notă de protecţie romantică. (sursa: http://jurnalul.ro/timp-liber/casa/nu-mai-edificam-case-din-piatra-306389.html)
Pivnitele din zona pot fi construite fie sub case fie separat sapate in dealuri. Constructia lor din piatra le asigura durabilitate dar si estetica si noblete.
