Casele de piatra din Darja

Casele traditionale din sat sunt din piatra de calcar de la carierele din jur. Grajdul si sura fiecarei gospodarii sunt mari, impunatoare si solide ca dovada a respectului pe care il aratau fata de aninalele cu care lucrau campul si cu ajutorul carora traiau localnicii. Majoritatea gospodariilor au garduri solide din blocuri de piatra masiva iar portile din lemn sunt flancate de piloni grosi de piatra care confera un sentiment de siguranta si soliditate.

Gard din piatra in Darja

Casa din Piatra din Darja care a adaptostit in trecut scoala satului
Casa din Piatra din Darja care a adaptostit in trecut scoala satului

Piatra a rămas un semn al nobleţii şi al tradiţiei fiind un element definitoriu al zonei in care se afla satul Darja. Chiar daca de-a lungul timpului, multi localnici au recurs la solutii variate de renovare si “modernizare”  acoperind peretii din piatra cu tencuiala sau materiale de izolare, localitatea pastreaza inca pregnant specificul si traditia pietrei.

Gard din piatra construit acum aproape 100 de ani in Darja comuna Panticeu Cluj
Gard din piatra construit acum aproape 100 de ani in Darja comuna Panticeu Cluj

Deoarece zidurile groase din blocuri de rezista fara probleme probei tipului, majoritatea gospodariilor  din sat au case si garduri foarte  vechi care dau  in prezent satului un aer traditional elegant,  inspirand soliditate si trainicie.

 

IMG_5409

Culoarea, forma neregulată, senzaţia de masivitate, imbinările spectaculoase de la colţurile clădirii formează un tabolu atractiv şi care dă un soi de siguranţă privitorului. O casă cu ziduri de piatră poate, e adevărat, avea aspectul unei fortăreţe inexpugnabile, dar dacă celelalte elemente de compoziţie architecturală (acoperişul, ferestrele, uşile) sunt bine echilibrate, ea poate căpăta şi o binevenită notă de protecţie romantică. (sursa: http://jurnalul.ro/timp-liber/casa/nu-mai-edificam-case-din-piatra-306389.html) 

Pivnitele din zona pot fi construite fie sub case fie separat sapate in dealuri. Constructia lor din piatra le asigura durabilitate dar si estetica si noblete.

Pivnita veche din piatra sapata in pamant in Darja comuna Panticeu Clu
Pivnita veche din piatra sapata in pamant in Darja comuna Panticeu Clu

IMG_5426

casa de langa biserica

Advertisement

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s