Conacul Miklosy

În satul Dârja (din comuna Panticeu, judetul Cluj) mai dăinuie incă un vechi conac, numit de localnici « Castelul ». Este un punct de întalnire al istoriei cu prezentul, o mărturie a trecutului care se încăpățanează să rămână în picioare, în pofida vârstei clădirii (circa 300 de ani).

conac

A fost construit in secolul al XVII-lea si a  fost marit si renovat in anul 1898 de catre Baronul Jozsef Miklosy. Este o cladire impunatoare, pe un singur nivel, complet simetrica, ce domina centrul satului cu cele doua turnuri ale sale. Bbaronul a vrut sa se casatoreasca cu o femeie de origini modeste, dar parintii sai s-au opus. S-a casatorit totusi cu aleasa sa, a cumparat conacul si l-a marit, transformandu-l in timp intr-un loc sublim pentru a arata parintilor sai de ce era in stare, fara ajutorul lor. Au avut impreuna 3 copii (2 fete si un baiat) si au fost fericiti.. Pana la confiscarea conacului de catre statul comunist.

 

Toate camerele erau decorate cu fresce. Iar in spatele casei se gasea o gradina de iarna cu geamuri foarte mari.

 

In prezent mai exista fresce doar in cele 2 turnuri. Acestea reprezinta: ingeri sau pe copiii baronului, albine si serpi de apa, cununi de lauri, motivele animale regasindu-se si in zilele noastre in fauna locala: un roi de albine isi face si astazi casa intr-o scorbura a unui copac secular de pe domeniul conacului si cel putin un sarpe de apa maro (complet inofensiv) s-a instalat in turnul din dreapta al casei.

 

Se mai spune ca, inainte de a fi cumparat in 2005 de cativa speculatori imobiliari, conacul a fost vizitat de Muzeul Brukenthal din Sibiu care se gandea sa il achizitioneze, dar speculatorii au fost mai rapizi, motivati de perspectiva unui profit gras.

De-a lungul timpului conacul a fost modificat mai mult in interior, pentru ca dupa confiscarea sa de catre statul roman a fost succesiv : primarie, gradinita, scoala primara, posta, centru al CAP, bar satesc.

IN prezent conacul este proprietate privata fiind cumparat de un cuplu franco-roman in 2009,fiind asadar astazi locuit si salvat.

Proprietarii actuali vor sa ii redea stralucirea de acum o suta de ani, prin organizarea de evenimente artistice si culturale.

Advertisement

Leave a Reply

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s